Jablkový sypaný koláč ?

26-04-2023

Co je zdravé, může být i velmi chutné! Toto spojení jednoznačně platí také pro jablkový sypaný koláč, který chutná prostě božsky. Navíc díky tomu, že jsou na jeho přípravu použita jablka a protein, je také zdravý. Tak hurá na jeho přípravu!

V našem fitness receptu se mimo jiné dozvíte, jaké přínosy mají jablka pro lidský organizmus.

Jablkový sypaný koláč ?

Jablíčka, zdravá na líčka

Jablek se v České republice každoročně sklidí přibližně 200 000 tun, proto je často považujeme za všední a bývají velmi podceňována. Přitom obsahují tolik skvělých vitamínů a minerálů. Navíc dokáží na velmi dlouhou dobu zasytit.

Proč bychom je neměli podceňovat? Mají významný zdravotní a dietetický přínos. Až z 80 % obsahují vodu a zbytek jsou cenné látky. Kromě vitamínů (A, B, C, E) to jsou také minerály (vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík) a další cenné látky jako antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vláknina a karoten.

Jablka dokáží regulovat chod tělesných orgánů a krevní oběh, posilovat imunitní systém a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Hlavním zdrojem těchto látek je slupka, z toho důvodu je lepší jíst jablka neloupaná. V kombinaci s proteiny jsou jablka skvělým zdrojem živin a energie! Protein je navíc ideální také na hubnutí.

O jablkách by se jistě dalo napsat několik knih, jejich zdravotní přínos je totiž nevyčíslitelný. My se ale pojďme mrknout na samotný fitness recept!

Co potřebujete na přípravu těsta?

Recept je velmi snadný a pro jeho přípravu potřebujete suroviny, který má pravděpodobně každý z nás doma. A pokud ne, najdete je v každém běžném obchodě. Proteinový prášek navíc zakoupíte z pohodlí domova na našem e-shopu. Naleznete u nás zcela přírodní proteinový prášek ideální pro vaši proteinovou dietu. Co vám tedy nesmí pro přípravu tohoto lahodného koláče chybět?

Těsto

  • 150 g vloček
  • 35 g vanilkového proteinu
  • Vejce
  • 100 g tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • PL skořice
  • Sladidlo
  • Nakrájená jablka
  • Skořice

Drobenka

  • 15 g kokosu
  • 15 g mletých mandlí
  • 30 g vloček
  • Lžíce sirupu

Jak postupovat při přípravě?

Připravte si veškeré suroviny a těsto a rozmixujte vločky na ovesnou mouku. K vločkám následně přidejte zbytek ingrediencí, a dle potřeby dolijte vodu. Vše promíchejte a hotové těsto přelijte do formy a po celé ploše rozvrstvěte jablíčka.

Závěrečně zasypte skořicí dle chuti. Koláč se peče velmi krátce, stačí formu umístit do trouby na 15 minut. Mezitím smíchejte ingredience na drobenku. Můžete k nim přidat med nebo sirup na doslazení. Téměř upečené těsto vyjměte z trouby a výslednou drobenku na něj naneste. Koláč opět vložte do trouby alespoň na dalších 20 minut, dokud drobenka nezezlátne.

Přejeme dobrou chuť a ať vám koláč zbyde alespoň do druhého dne! ?

Zpět na výpis článků

Přihlášení

Zapomenuté heslo (obnovení hesla)
Nemáte účet? Registrujte se